Kunnskapssenteret /

Unngå ID-tyveri

ID-TheftIdentitetstyveri er når noen anskaffer, overfører, besitter eller fremstår som rette innehaver av personlige opplysninger tilhørende en privatperson eller selskap på en uautorisert måte, med den hensikt å begå en kriminell handling.

Identitetssvindel er ervervelse av penger, varer, tjenester og andre fordeler eller unngåelse av økonomiske eller andre forpliktelser ved å utgi seg for å være en annen ved bruk av falsk identitet.

Unngå ID-tyveri ved å beskytte de kildene som kriminelle benytter seg av. Sørg for at dine opplysninger ikke kommer på avveie. Sikker på at du er beskyttet godt nok? Ta selvtesten

På Internett

• Ikke oppgi personlig informasjon til ukjente på Internett uten at du selv har initiert det.
  • Klikk aldri på linker i e-post for å legge inn personinformasjon; skriv heller inn adressen du kjenner fra før.
  • Legg aldri igjen personlig informasjon hos bedrifter du ikke vet nok om.
  • Sikre dine kontoer for e-post og nettsamfunn med sikkerhetsspørsmål og alternativ epostadresse.
  • Sjekk om forbindelsen er kryptert når du skal legge inn persondata, som f eks kredittkortnummer, navn og e-post adresse.
  • Betaler du på nettet så vær nøye og skriv korrekt nettadresse. Svindlere bruker adresser som ligner for å lure til seg dine personopplysninger.
  • Logg ut av alle applikasjoner når du er ferdig, spesielt bankapplikasjoner og andre steder der du har finansiell informasjon.
  • Ikke la deg lure av svindlere som prøver å få tak i informasjon.

Sikre datamaskinen

• Passord og PIN-koder er personlige, og skal ikke gis til andre.
  • Velg passord som er lett å huske for deg og vanskelig å gjette for andre.
  • Bruk forskjellige passord på forskjellige nettsider.
  • Oppdater alle programmer.
  • Ha påslått brannmur, antivirusprogram og antispionprogram.

Sikre mobiltelefon

• Installer antivirusprogram, spesielt om du bruker Mobilbank eller handler på nettet.
  • Spør banken om de har sikkerhets- eller beskyttelsesfunksjoner mot ID-tyveri.
  • Installer et sletteprogram, slik at du kan slette innholdet om den skulle komme på avveie.

Fysiske tiltak

• Lås postkassen din for å hindre tyveri av personopplysninger som kommer i posten.
  • Riv i stykker eller brenn dokumenter som inneholder personopplysninger. Kjøp en makulator.
  • Begrens antall kort og personopplysninger i lommebok og vesker.
  • Ingen andre enn deg skal kunne endre din postadresse via Internett. Du kan selv sjekke hvilken adresse du står registrert med i Folkeregisteret via minside.